Foty z roboty
Foty z roboty
Brawo Greg jak zwykle, małe ale piękne złotnictwo. Pewnie już pisałem ile ja się musiałem kiedyś nakombinować jak to wszystko powstaje no nie miałem kogo podejrzeć i nie byłem pewien czy dobre drogi wybierałem ale widzę, że identyczne jak Twoje. Ja obecnie bardzo rzadko sięgam po złoto acz nie odstawiłem zupełnie. Nawet raz obfotografowałem cały proces powstawania sygnecików ale nie moglem zdjęć zrzucić z komórki a też chciałem dorzucić trzy grosze.
To i ja dorzucę 3 grosze.
Efekt użycia nowoczesnych technologii w złotnictwie.
Bursztyn - frezarka CNC
Oprawa - projekt Matrix i druk 3d.
Tradycjonaliści niech się nie gotują bo bez znajomości
jubilerstwa, te wszystkie wynalazki na nic się zdadzą.
@ Grewg jak zawsze wysoki poziom. Fachowa robota. Widzę, że kamee oprawiałeś od góry. Ja tradycyjnie najczęściej oprawiam od dołu. Może to przyzwyczajenie ? sam nie wiem.
@ Cactoos wisiorek ładny, ale sam wiesz, że ręczna robota, to ręczna robota. To tak jakbyś powiedział, że zegarek elektroniczny jest lepszy od mechanicznego. Te rzeczy nie mają duszy.
Podział technik tradycyjnych i nietradycyjnych nie ma sensu, bo od dawna funkcjonują one razem. To tak jak rozróżniać rowerzystów i automobilistów kiedy cała masa ludzi jeździ samochodami i rowerami jednocześnie. Pięknie jest dobrze znać tajniki ręcznej twórczości a jeszcze piękniej dołączyć do swoich umiejętności trochę nowoczesności, mieszanka może dać efekty które pozwolą odróżnić nasze prace od masy innych prac na rynku sztuki jubilerskiej. Chyba każdy by tak chciał?
@ Szafir masz rację, ale ja wole te meble ręcznie robione, a nie z płyty wiórowej. A tak na serio ja sam dobieram technologie do zlecenia. Jeżeli klient dobrze płaci i ma wymagania, to wyrób musi być z najwyższej półki. Czyli od początku do końca ręczna robota
Wg mnie to złotnictwo można trochę porównać do malarstwa- tam też o ile ma się jakieś zdolności można tworzyć za pomocą komputra i nawet gdyby "obrazek" był wydrukowany tylko 1 raz ja wolałbym malowany ręcznie, biorąc pod uwage że oba by mnie się równie podobały
(09-22-2014, 07:17 AM)kriss @ Cactoos , sam wiesz, że ręczna robota, to ręczna robota. To tak jakbyś powiedział, że zegarek elektroniczny jest lepszy od mechanicznego. Te rzeczy nie mają duszy.
(09-22-2014, 07:17 AM)kriss @ Cactoos , sam wiesz, że ręczna robota, to ręczna robota. To tak jakbyś powiedział, że zegarek elektroniczny jest lepszy od mechanicznego. Te rzeczy nie mają duszy.
@Cactoos przeczytaj ostatni post Grega. Ja w pełni się z nim zgadzam. Sam używam wszystkich dostępnych technologii, ale nie czuję tego. Dla mnie te wyroby są techniczne i "zimne". Nawet jak mam wosk z maszyny muszę go wziąć do ręki i poprawić. Nadać mu ostatni szlif czego maszyna nie potrafi. Tak jak mając obraz w ręce muszę poczuć jego fakturę. Masz rację, że postępu nie da się zatrzymać, ale to nie znaczy, że musimy żyć w nudnym, perfekcyjnym i powtarzalnym świecie. Co do Gaudiego, to był genialnym architektem i jego budowle w żaden sposób nie można było sfabrykować, a dźwig to jak walcarka w naszym zawodzie. Miłego dnia
(09-22-2014, 12:06 PM)kriss Nawet jak mam wosk z maszyny muszę go wziąć do ręki i poprawić. Nadać mu ostatni szlif czego maszyna nie potrafi. Tak jak mając obraz w ręce muszę poczuć jego fakturę.
(09-22-2014, 12:06 PM)kriss Nawet jak mam wosk z maszyny muszę go wziąć do ręki i poprawić. Nadać mu ostatni szlif czego maszyna nie potrafi. Tak jak mając obraz w ręce muszę poczuć jego fakturę.