Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spinki do mankietów - srebrne. Pomoc potrzebna :-)
Question 
Jestem amatorem i nie znam się na budowie biżuterii z wyjątkiem emaliowania.
W wątku kolega silverpaul pokazał mi piękne spinki. Serce

Ponieważ mam maszynę do giloszowania między innymi spinek pomyślałem sobie - może spróbować?

[Obrazek: attachment.php?aid=3286]

Maszyna robi takie wzory:

[Obrazek: attachment.php?aid=3284]

Moje pytanie dotyczy technologii wyrobu spinki.
Mając giloszowany podkład  jw. na zdjęciu chcę go pokryć emalią. 

W jaki sposób zamontować po tym etapie "nóżkę" do spinki. ???

Na początek chcę wypróbować na miedzi ale docelowy materiał to srebro 999 by uzyskać kolor lapislazuli.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję i odwzajemnię się wiedzą emalierską lub brukarską Biggrin
.
.
Pozdrawiam Leszek :-)
Odpowiedz
"Nóżkę" lutujesz do spodu spinki i dopiero emaliujesz. Aniołek
Odpowiedz
(06-16-2015, 07:52 AM)olax napisał(a): "Nóżkę" lutujesz do spodu spinki i dopiero emaliujesz. Aniołek

Dziękuję Olax.

To będzie trudno bo podzielnica w maszynie przyjmuje tylko "obiekty płaskie" ( z tym dam radę)

Ważne czy lutowanie wytrzyma 720 stopni ???

ps. jak myślisz takie spinki spodobają się ?  np. w kształcie tarczy zegara ?
.
Odpowiedz
nie wiem, nie znam sie ...ale sie chetnie wypowiem .
Odpowiedz
Jak nie możesz wcześniej przylutować, to po emaliowaniu można spinki PUKiem przyspawać.
Tutaj na forum mają spawarki, to na pewno zaraz napiszą. Bo ja to tylko ze słyszenia i czytania Uśmiech

A czy się spinki spodobają?
To zależy od przyszłego nosicielaZąbki
Ale nietypowe spinki są wg mnie bardzo fajne. Trochę panom zbędnej powagi zabierająUśmiech
Odpowiedz
Nie raz w sytuacji bez wyjścia, gdy o lutowaniu nie może być mowy ratowałem się klejem. Czyli na przykład jeśli to jest sztyft, kawałek drutu czy coś co nie ma odpowiednio dużej powierzchni styku wystarczy mu ją dodać a później śmiało można kleić, byle estetycznie.

https://www.alejasrebra.pl/
Odpowiedz
(06-16-2015, 08:23 AM)olax napisał(a): Jak nie możesz wcześniej przylutować, to po emaliowaniu można spinki PUKiem przyspawać.
Tutaj na forum mają spawarki, to na pewno zaraz napiszą. Bo ja to tylko ze słyszenia i czytania Uśmiech

Ale nietypowe spinki są wg mnie bardzo fajne. Trochę panom zbędnej powagi zabierająUśmiech

Olax ja na pewno nic nie przylutuję ??? . Ty masz więcej doświadczenia i zrobisz to dla mnie Biggrin Puść oczko Język  

Chodzi o technologię by wiedzieć jak się za to zabrać. Wiadomo ze podkłady musi mi zrobić jubiler.  Ja tylko chcę giloszować, pokryć emalią i sprzedać

Chcę robić spinki w takim stylu:  ( znalazłem je na blogu jakiegoś Faberge Biggrin )

[Obrazek: Carl_Faberge_cufflinks.jpg]

ps. jak myślisz kupią ?

ps. dziękuję za pomoc :-)
.
Odpowiedz
Leszek - najprostsza metoda jak nie da sie lutowac to pospawac Ząbki Tzn spawarki (PUK lub laser) moze nie masz ale ktos w okolicy blizszej lub dalszej napewno taki sprzet posiada. Ja np mam PUKa, jak cos to pisz

Pozatym srebro 925 ma temperature topnienia 893*C. Ty potrzebujesz zeby wytrzymalo 720*C. wiec mozesz spokojnie uzyc cos takiego http://alco.com.pl/lut-srebrny-w-pascie-...d4192.html lub zrobic sobie eutektyczny stop srebra tj 72Ag/28Cu ktory ma temperature topnienia 779*C. Lub zeby bylo prosciej liczyc poprostu srebro 800 tez powinno dac rade
Odpowiedz
(06-16-2015, 08:10 AM)Leszek napisał(a):
(06-16-2015, 07:52 AM)olax napisał(a): "Nóżkę" lutujesz do spodu spinki i dopiero emaliujesz. Aniołek

Dziękuję Olax.

To będzie trudno bo podzielnica w maszynie przyjmuje tylko "obiekty płaskie" ( z tym dam radę)

Ważne czy lutowanie wytrzyma 720 stopni ???

ps. jak myślisz takie spinki spodobają się ?  np. w kształcie tarczy zegara ?

Leszku, nie wytrzyma. Chyba, że polutujesz 800-ką. Próbowałem. Część emaliowana zrobiona jest osobno i zakuta w cargę. Cała tajemnica, wiele starych wyrobów emaliowanych była robiona w ten sposób, nity, śrubeczki, haczyki albo odlew z bardzo wysokiej próby
Odpowiedz
(06-16-2015, 08:23 AM)olax napisał(a): Jak nie możesz wcześniej przylutować, to po emaliowaniu można spinki PUKiem przyspawać.

Puk daje połączenie, ale bardzo kruche, stopka spinki pracuje, nie widzę szans
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości