Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
szpilki z drutu
Witam wszystkich to mój pierwszy post tutaj Uśmiech

więc proszę mnie nie "zlinczować" jeżeli pytam o rzeczy oczywiste Uśmiech

chcę zrobić szpilki ze srebrnego drutu gr. 0.7-0.8mm pr. 930-999

obcinam np 5cm drutu,
drut w szczypce,
potem w palnik (propan-butan)
robi się kulka na końcu,
stygnie i ... no właśnie

powstaje nalot w kolorze ciemno szarym który trzeba "drapać" żeby zszedł
czy jest sposób żeby użyć jakiejś chemii w celu zapobiegania powstania tego nalotu - ewentualnie pozbycia się go po etapie topienia drutu

pogooglalem trochę i znalazłem filmy po ang na Youtube - mówią tam o używaniu FLUX (nie wiem co to jest) o konsystencji żelu - przed topieniem drutu - i jakiejś kąpieli w czymś o wysokiej temperaturze - ale nie byłem w stanie "wysłuchać" w czym Puść oczko

dlatego proszę o pomoc - jak to zrobić Uśmiech
Odpowiedz
Witaj,
przed topieniem zamocz koniec drucika w lutówce ( Abdeku, boraksie)
Czarny nalot to tlenki , które znikną jak potrzymasz przedmiot w kwasie ( 2 kwaski cytrynowe na 1/2 szklani wody ). W tym kwasie musi trochę posiedzieć , ale będziesz widziała jak robi się coraz jaśniejszy .
A co zrobisz z drucika ?
Pozdrawiam Uśmiech
Odpowiedz
dziękuję za odpowiedź Uśmiech

boraks (tetraboran sodu) mam w postaci proszku - widziałem na filmikach, że rozrabia się go w alkoholu - spirytus może być ? czy coś tańszego ?

a oprócz kwasku to jakimś innym preparatem można to potraktować ? tzn jakim kwasem Uśmiech
a po co mi te kulki - chce zrobić bigle domowej roboty Puść oczko z dużą kulką na początku
Odpowiedz
Pewnie i denaturat wystarczy.
Choć sam kwas ładnie oczyści, srebro dalej jest matowe. Musisz je wyszlifować.
Wystarczy odrobina pasty na ściereczkę, albo na filc i wygląda wszystko rewelacyjnie i błyszcząco.
To chyba jedna z lepszych inwestycji. Wypolerowałem już stada pierścionków, obrączek i wisiorków, a jej prawie nie ubyło.
Ja robiłem zakupy chemi na www.szafir.pl: abdek 60 ml. 7 zł, Pasta polerska 7 zł

Jest jeszcze prosty sposób na oczyszczanie srebra. Kawałek folii aluminiowej, takiej do żywności, łyżeczka soli, zalać wodą i zostawić na dobę. Stary nalot zejdzie, ten po lutowaniu trochę też, ale polerowanie jest dużo lepsze.
Odpowiedz
po małych testach - metoda z kwaskiem cytrynowym działa wyśmienicie Uśmiech
(50g kwasku na 1/3 szklanki wrzącej wody - kąpiel przez jakieś 15 min i piękne matowe srebro)
muszę kupić jeszcze to co poleca Emmix i pochwalę się efektami
Odpowiedz
jestem już po zakupach - osobiście w Szafirze - i po rozmowie z sympatycznym panem Zbyszkiem - tutaj ukłon w jego stronę Uśmiech

zakupiłem :

lutówkę 60ml - 7,65zł
wsad polerski - kulki 2,4 - 7,5g - 8,10zł
wsad polerski - satelitki 2,3 - 7,5g - 8,10zł

produkcja szpilek wygląda następująco :

drut 0,7mm ucinam z 5mm naddatkiem tj. szpilka 5cm = 5,5cm drutu
drut przed topieniem moczę w lutówce (lepiej się topi i kulki są hmmm pełniejsze)
moczę szpilki w Argentium (taki płyn do czyszczenia srebra) jakieś 2-3min
następnie do plastikowej buteleczki - ok. 60ml wsypuję wsad polerski - kulki i satelitki
zalewam wodą tak aby przykryła wsad i dodaję kropelkę mydła w płynie
potem jakies 4-5 min potrząsam pojeniczkiem
zawartość na sitko i pod wodę
szpileczki są błyszczące i ładnie wyglądają

mam nadzieję, że komuś pomoże mój post Uśmiech
Odpowiedz
no i pojawił się pewien problem Smutny

przy topieniu szpilki - formuje się kulka o średnicy ok. 1-1.5mm, gdy srebro jest "płynne" kulka jest idealna - gdy wystygnie (w praktyce gdy odsunę szpilkę od palnika) w główce pojawiają się deformacje, które okropnie wyglądają - wygląda to tak jakby część kulki się zapadła ...

próbowałem topienia szpilek z moczeniem w lutówce - nie pomaga, w abdeku - nie pomaga, bez moczenia - ten sam efekt

drut 0.6mm, 0.7mm próba 930

jaka może być przyczyna takiego stanu ?
Odpowiedz
Spróbuj nie odrywać palnika zbyt gwałtownie, a powoli zwiększać odległość ,lub podgrzewać drut od spodu a nie z boku powinno pomócUśmiech
Odpowiedz
Ja proponuje użyć Ci topnika o symbolu sh-1
Jeszcze jedna mała różnica, że ja nie używam palnika propan-butanowego, ale moje doświadczenie jest w tej kwestii znikome, ponieważ w temacie siedzę dopiero jakieś 3 miesiące
Co do samego czyszczenia jutro podam nazwę środka, który stosuje.
Odpowiedz
kamson:

coś w tym jest - to "zapadanie" związane jest z szybkim stygnięciem - więc spróbuję coś w tym kierunku
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości