Liczba postów: 211
Liczba wątków: 2
Reputacja:
9
Czy cena jest dobra ??
Myślę że gdybyś poszedł do złotnika żeby ci taki łańcuch zrobił to przy dzisiejszej cenie za srebro zapłaciłbyś podobną cenę
Liczba postów: 376
Liczba wątków: 44
Reputacja:
13
Wychodzi 5,12/g ale są to jednak używki. Cena dosyć przystępna bo łańcuch to jednak ręczna robota. Oczywiście mógłbyś ''polatać'' trochę po lombardach i może byś coś trafił i za 3zł/g ale może nie w tym splocie.
Reputacja:
9
234g+10%(ubytek) =257g x 1,8zł za 1g (po tyle można kupić srebro i to czyste) = 426zł + koszt odlewu ok 234zł = 696zł max koszty
1200 - 697 = 503 zł za zrobienie
srebrofigaro skąd wiesz że to ręczna robota?? bo równie dobrze może to być odlew
Reputacja:
9
Żeby sprawdzić czy to srebro to idź do jubilera/złotnika
Z przywróceniem blasku nie będzie problemu tylko też musisz iść do jubilera/złotnika
Liczba postów: 376
Liczba wątków: 44
Reputacja:
13
No tak Greg, ktoś te srebro będzie musiał w końcu odlać żeby potem przeciągnąć drutu, nawywijać kółek i złożyć je w splot królewski. Chyba że teraz to już większość robi królewskie inaczej i ja o tym nie wiem.
Reputacja:
9
Cena srebra jest obliczona z ceny za uncje na dziś ok 19.5$ BoBig jeśli znasz środowisko jubilerów/złotników to jak popytasz na pewno za tyle dostaniesz i popatrz za ile skupują złotnicy złom srebra 0,5 -0,8 zł za gram i nawet taki złom mogą wymienić na odlewy
srebrofigaro co do splotu królewskiego to takie gotowe elementy można zamówić w odlewni i koszt odlania 1 zł za 1 gram który uwzględniłem przy wyliczeniu.
Nic nie trzeba przeciągać tylko poskładać, polutować, opiłować do bębna i gotowe.
sadziu samo patrzenie na próby jak się nie znasz i nie masz cieczy chromowej do badania srebra to kupowania bez sprawdzenia u fachowca nie polecam.