GRAWEROWANIE W STALI
GRAWEROWANIE W STALI
Zastanawiałem się (głupio) czy tych podstawowych "wybierań" nie zrobić grawerką pantograf a skupić się na zdobieniu tego kształtu???
Sorki to tylko takie moje laika przemyślenia?
[/quote]
Niestety, ponieważ jestem grawerem amatorem to nie posiadam żadnego profesjonalnego sprzętu ponad rylce, dłutka i młotek
Mam pantograf (wziąłem kiedyś w "rozliczeniu"), ale prawie nigdy go nie używam. Ten sprzęt się nadaje raczej do prac seryjnych, po przygotowaniu szablonów. "Z ręki" jeszcze łatwiej zepsuć wyrób niż przy użyciu mikroszlifierki. Więc biorę biaks, i albo ściernicą, albo małym frezem podbieram ile się da bezpiecznie, później czasem jeszcze mesluję, a na koniec krawędzie i wszelkie szczegóły obrabiam rylcami.
Do wybierania tła używam "bezpiecznych" mesli i rylców z nieco półokrągłą prowadnicą, i zaokrąglonymi krawędziami. Wyrównywanie tła rylcami to jest w zasadzie rodzaj doskrobywania powierzchni, robię to z kółkiem - podpórką. Hebluję całą powierzchnię w jednym kierunku, starając się zeskrobać większe "górki" (pomagam sobie obserwując odblaski światła). Później obracam przedmiot o 120, albo 45 stopni, znowu hebluję wypukłości na całej powierzchni, itd.
Jest jeszcze coś takiego jak ryfle, czyli kształtowe pilniczki. Od biedy można je sobie robić samodzielnie z iglaków.
Ja mam tylko zwykłą, tanią, marketową miniszlifierkę, może dlatego nie mogę się do niej przekonać. Wykorzystuję ją trochę do grawerowania w szkle, ale robię to ostrożnie bo ma dość duże drgania. Ostatnio myślę o zakupie grawerki pneumatycznej. Macie jakieś doświadczenia z takim sprzętem i czy możecie polecić jakiś model?
Co gładzenia tła to widzę, że robimy to tak samo krzywy i przy użyciu podobnych narzędzi. Nie wiem tylko jak wygląda to kółko-podpórka. Mam wielką prośbę do Ciebie abyś jeśli możesz umieścił tu zdjęcie tej podpórki.
Ryfli jak dotąd nie używałem, ba nawet nigdy nie widziałem (poza ilustracjami w książce). Używasz ich do wstępnej czy końcowej obróbki tła ?
(07-03-2014, 10:06 PM)krzywy Mam pantograf (wziąłem kiedyś w "rozliczeniu"), ale prawie nigdy go nie używam. Ten sprzęt się nadaje raczej do prac seryjnych, po przygotowaniu szablonów.
(07-03-2014, 10:50 PM)Grotek76 Ja mam tylko zwykłą, tanią, marketową miniszlifierkę, może dlatego nie mogę się do niej przekonać. Wykorzystuję ją trochę do grawerowania w szkle, ale robię to ostrożnie bo ma dość duże drgania. Ostatnio myślę o zakupie grawerki pneumatycznej. Macie jakieś doświadczenia z takim sprzętem i czy możecie polecić jakiś model?
(07-03-2014, 10:06 PM)krzywy Mam pantograf (wziąłem kiedyś w "rozliczeniu"), ale prawie nigdy go nie używam. Ten sprzęt się nadaje raczej do prac seryjnych, po przygotowaniu szablonów.
(07-03-2014, 10:50 PM)Grotek76 Ja mam tylko zwykłą, tanią, marketową miniszlifierkę, może dlatego nie mogę się do niej przekonać. Wykorzystuję ją trochę do grawerowania w szkle, ale robię to ostrożnie bo ma dość duże drgania. Ostatnio myślę o zakupie grawerki pneumatycznej. Macie jakieś doświadczenia z takim sprzętem i czy możecie polecić jakiś model?
(07-03-2014, 10:50 PM)Grotek76 Nie wiem tylko jak wygląda to kółko-podpórka. Mam wielką prośbę do Ciebie abyś jeśli możesz umieścił tu zdjęcie tej podpórki
(07-03-2014, 10:50 PM)Grotek76 Ryfli jak dotąd nie używałem, ba nawet nigdy nie widziałem (poza ilustracjami w książce). Używasz ich do wstępnej czy końcowej obróbki tła ?
(07-03-2014, 10:50 PM)Grotek76 Nie wiem tylko jak wygląda to kółko-podpórka. Mam wielką prośbę do Ciebie abyś jeśli możesz umieścił tu zdjęcie tej podpórki
(07-03-2014, 10:50 PM)Grotek76 Ryfli jak dotąd nie używałem, ba nawet nigdy nie widziałem (poza ilustracjami w książce). Używasz ich do wstępnej czy końcowej obróbki tła ?
Dzięki krzywy za wskazówki i zdjęcia
Gdy pies wygląda już w miarę dobrze biorę się za ornamenty. Przyznaje się szczerze, że tego nie lubię robić. Wcześniej robiłem tylko liście dębu, liście akantu są moim zdaniem trudniejsze. Może się mylę bo robiłem je pierwszy raz.
(07-11-2014, 09:31 PM)Grotek76 Trzeba mieć duże doświadczenie w projektowaniu, wycinaniu i cieniowaniu zwojów aby miały płynny przebieg i wyglądały estetycznie. Doszedłem do wniosku, że muszę wrócić do ćwiczeń z ołówkiem na kartce papieru, aby się ich dobrze nauczyć.
(07-11-2014, 09:31 PM)Grotek76 W sieci są fajne filmy jak grawerzy wycinają piękne akanty za pomocą grawerki pneumatycznej trzymając narzędzie nieruchomo i obracając obiekt na kuli. Myślę że to dużo łatwiejszy sposób a i efekt jest o niebo lepszy.
(07-11-2014, 09:31 PM)Grotek76 Trzeba mieć duże doświadczenie w projektowaniu, wycinaniu i cieniowaniu zwojów aby miały płynny przebieg i wyglądały estetycznie. Doszedłem do wniosku, że muszę wrócić do ćwiczeń z ołówkiem na kartce papieru, aby się ich dobrze nauczyć.
(07-11-2014, 09:31 PM)Grotek76 W sieci są fajne filmy jak grawerzy wycinają piękne akanty za pomocą grawerki pneumatycznej trzymając narzędzie nieruchomo i obracając obiekt na kuli. Myślę że to dużo łatwiejszy sposób a i efekt jest o niebo lepszy.